Om Overlade


Overlade er en dejlig lille landsby beliggende kun 3 kilometer fra Limfjorden og Vitskøl Kloster. Byen har 548 indbyggere, og Overlade sogn tæller endvidere byen Borregård og Trend samt områderne Falde, Munksjørup, Sønderlade og Padkær. I alt 1087 indbyggere.

Byen er grundlagt af munkene på Vitskøl Kloster. Byen har i nyere historie haft et rigt forretningsliv med flere mejerier, smedjer, bagerier, slagterudsalg, cykelforretning og meget andet. Byens kro nedbrændte i 1984. Som mange andre mindre byer er nogle af disse forretninger gennem tiden forsvundet, men byen har stadig en del butikker og håndværksforretninger. Ikke mindst den driftige brugs, som er en centralnerve i byens puls.

En anden vital del af byens liv er skolen og landsbyordningen Myren. Skolen går op til og med 6. klasse. Så sent som i 2004 fik skolen en helt ny tilbygning, der bandt skolen og Myren fysisk sammen. I 1988 fik skolen en ny minihal, som dels bruges flittigt af skolen og alle byens foreninger.

Overlades borgere har ry for at have et godt fællesskab i både medgang og modgang. 

Heldigvis er der masser af eksempler på, at indbyggernes fælles front har givet gode resultater i Overlade. Dels gennem en række aktive foreninger og en årlig byfest, hvor land og by mødes. Et såkaldt udviklingsværksted i 2003 satte fornyet skub i nye tiltag, som blandt mange andre ting resulterede i en flot rekreativ sti omkring Katmosen, som er et flot naturområde i byens sydvestlige hjørne. Udviklingsværkstedet blev gentaget i 2006 for at holde fast i den gode udvikling, der som sidegevinst har inddraget borgere udenfor foreningerne i forskellige arbejdsgrupper.
 
Borgerforeningen har overtaget den tidligere sparekassebygning og indrettet
Bog-Cafe, internet- cafe og Lokalhistorisk Arkiv har lavet udstilling og arbejds værksted.
Der er nu mulighed for at leje en bankboks i bygningen
 
I 2012 fik Overlade samlet penge sammen til at etablere en multibane ved skolen.
 
Overlades placering midt imellem byer som uddannelsesbyen Aars og handelsbyerne Farsø og Løgstør gør den til et attraktivt sted at bo. Regelmæssige busafgange til alle byerne gør det let for folk uden bil at komme til og fra.
Midt i byen ligger kirken som et minde fra Overlades tidligere tilhørsforhold til det hedengangne Bjørnsholm Sogn. Kirken er indviet i 1916, men inventaret stammer fra kirken på Vitskøl Kloster og er derfor meget ældre.

Fremtiden for Overlade ser lys ud. En positiv udvikling med nybyggede og nyrenoverede huse er i gang, og i skrivende stund rinder der vand i den genetablerede Vilsted Sø, så Overlade nu ligger midt imellem sø, fjord og skov. En dejlig plet på landkortet.

Det er ikke kun fordi, det rimer, at man siger: I Overlade bor de glade!